Sosyal Medya Gizlilik Ayarları & Önemi

LinkedIn başta olmak üzere sosyal medya platformları iş hayatımızın büyük bir parçası olmuş durumda. Bazılarımız bu platformları aktif bir şekilde kullanırken, bazılarımız yalnızca ihtiyaç odaklı kullanıyor. Kullanım şeklimiz nasıl olursa olsun, hepimiz bu platformlarla kişisel verilerimizi paylaşıyoruz. Kişisel verilerimiz gündeme geldiğinde ise gizlilik ayarlarının önemini iyi anlamalıyız. Gizlilik ayarlarının öneminden bahsetmemiz gerekirse;

  • Güvenlik olmazsa gizlilik de olmaz. Bu nedenle potansiyel tehditlere karşı güvenilir bir virüs koruma yazılımına sahip olmamız gerekiyor.
  • İşletim sistemimizin ve diğer yazılımlarımızın güncel olduğundan emin olmamız gerekiyor. Korsanlar için eski yazılımlardaki güvenlik açıkları büyük bir fırsattır.
  • Tıklarken dikkat! Bilindik markaların isimleri ile farklı sitelere yönlendiren sahte e-postalar, korsanların en yaygın tuzaklarındandır.
  • Mobil cihazımızın korunduğundan emin olmamız gerekiyor. Jailbreak veya Root işlemlerinden uzak duralım. Bu tür işlemler korsanların aygıtlarımıza kötü amaçlı yazılım yüklemeleri için işlerini kolaylaştırır.
  • Uygulamaları indirirken izinleri mutlaka kontrol edelim. Mikrofonumuza, kameramıza, konum hizmetlerimize, takvimimize, rehberimize ve sosyal medya hesaplarımıza erişim izni isteyen bir uygulama gizliliğiniz için büyük bir tehdittir. Dikkatli şekilde sadece uygulama için gerekli izinleri verelim
  • Kullanılmayan verileri, uygulamaları ve hesapları silelim. Ne kadar çok veri paylaşırsak, kontrolü o kadar zorlaşır.
  • Parolamızı en az 6 ayda bir değiştirmemiz gerekir. Parolamızı değiştirmek, hesaplarımızın saldırıya uğrama ihtimalinde güvenliği arttırmayı sağlayabilir.
  • Çift aşamalı kimlik doğrulama programları kullanarak gizliliğimizin ve güvenliğimizin korumasını arttıralım.

Verilerimizi paylaşırken güvenlikten emin olalım.

Kullandığımız sosyal medya platformunun bizden hangi verileri talep ettiğini ve bu bilgileri nasıl işleyeceğini mutlaka öğrenmeliyiz. Yeni bir sosyal medya hesabı oluştururken asla olması gerekenden fazla veri paylaşmamalıyız. Genellikle e-posta adresi, kullanıcı adı, şifre ve doğum tarihi yeterlidir. Zayıf bir şifre oluşturmayalım ve her site için aynı kullanıcı adı ve şifreyi kullanmayalım.

Paylaşımlarımızı ve verilerimizi kimlerin görebileceğini kontrol edelim.

Paylaşımlarımızın arama motorlarında var olup olmadığını kontrol edelim. Gönderi gizliliği sosyal medya platformları arasında farklılık gösterir. Paylaşımlarınızın arama motorlarında görüntülenmemesi için gizlilik ayarlarımızı kontrol edelim. Bazı platformlar bu ayarı tanımlamamıza olanak sağlar. Bazıları ise gönderilerimizi yalnızca bağlantılarımızla paylaşma opsiyonu sağlar. Bu gizlilik ayarını da kontrol etmeyi unutmayalım.

LinkedIn, etkinlik bölümünde kısıtlama yapmadıysak tüm kullanıcılar hareketlerimizi görür. Eğer etkinlik bölümünü kısıtlamadıysak, yapacağımız herhangi bir hareket özel olmaktan çıkar ve tüm networkümüz -özellikle işverenimiz- tarafından görüntülenebilir. Bu daha sonrasında karşımıza büyük problemler çıkarabilir. Etkinlik ayarını kısıtlamamız gerekir.

Paylaşımlarınızı yaparken, “Paylaştığım bu veriler, gizlilik ihlali durumunda beni tehlikeye atar mı?” diye düşünelim. Gereksiz paylaşılan kişisel bilgiler, kimlik hırsızlığı için tehlikeli bir zemin hazırlar.

Sosyal medya platformları ile bağlanırken verdiğimiz izinlere dikkat edelim.

Mobil uygulamaların kişisel verilerinizi paylaşmadığını kontrol edelim. Eğer uygulamaya bir sosyal medya platformu bağlayacaksak, platformun kendi ürettiği resmi uygulama üzerinden bağlayalım. Eğer üçüncü parti bir uygulama üzerinden bağlayacaksak bizden talep ettiği verilere ve izinlere dikkat edelim. Gereksiz izin isteyen ve gizliliğimizi tehlikeye atacak uygulamalardan uzak duralım.

Değişikleri takip edelim ve gerekli durumlarda verilerimizi güncelleyelim.

Sosyal medya platformları gizlilik ve güvenlik ayarları konusunda değişiklikler yapabilirler. Bu değişiklikleri okumadan kabul etmeyelim ve yeni güncellemeler konusunda bilgi sahibi olalım. Bu güncellemeleri takip edip gerekli durumlarda kendi verilerimizi de bu güncellemeler doğrultusunda yenilememiz, kişisel verilerimizin güvenliği açısından çok önemlidir.

Bilgi Güvenliği Farkındalık Eğitim Programı‘mız ile ilgili detaylı bilgi için lütfen iletişime geçiniz.

Yazar: Cemre Düldül