ChatGPT Güvenli Bir Şekilde Nasıl Kullanılır?

Son günlerde adını sıkça duyduğumuz ChatGPT doğal dil işleme alanının en popüler yüzlerinden biri haline geldi. Ücretsiz olması ve sorulan soruları yanıtlandırmadaki etkinliği göz önünde bulundurulduğunda da yakın zamanda bu popülerliği kaybedecek gibi gözükmüyor. Şu an için kendisinden en çok faydalanan kesim öğrenciler olsa da profesyonel alanda da ismi sık sık anılmaya başladı. Hayatımıza çok hızlı bir şekilde girmesiyle kullanıcılarının kendisini yeterince tanımak için fırsatı olmadı.

ChatGPT Nasıl Çalışır?

ChatGPT ismini kullandığı Generative Pre-trained Transformer(GPT) modelinden alıyor. GPT bilgisayarların insan dilini anlaması ve bu dili kullanarak çıktı üretmesi üzerine çalışmaların yer aldığı doğal dil işleme alanında kullanılan bir modelleme türü. GPT temelli teknolojiler büyük veri kümelerinden beslenerek bir “ön eğitimden” geçirilir. Aldıkları bu ön eğitim sayesinde kelime ve cümleler arasındaki anlam bağlarını kurgulamayı öğrenir. Konuşma dilinde aldığı sorulara cevap verebilecek yetkinliğe ulaştığında ise insanlar ile olan etkileşimleri de bu eğitim sürecine dahil edilir. Yani GPT tabanlı herhangi bir teknolojiden yardım aldığınız süreç boyunca biz de onun eğitilmesine katkıda bulunuruz. Bu durum ChatGPT ücretsiz olmasına neden olan faktörler arasında yer almakla birlikte bilinçsiz kullanımı bazı sorunlara yol açabilir.

ChatGPT’yi kullanırken almış olduğunuz her cevabın ona beslenmiş verinin güncelliği ve doğruluğu ile sınırlı olduğunu ve üretici şirketin ChatGPT üzerine tanımladığı cevaplama kurallarına tabi olduğunu unutmamak gerek. Her kaynakta olduğu gibi edindiğimiz bilgileri kullanmadan önce teyit etme yükümlülüğünü aklımızdan çıkarmamakla birlikte önümüzdeki bilginin üçüncü bir partinin süzgecinden geçtiğinin bilincinde olmalıyız. Buna ek olarak GPT tabanlı kaynaklar için göz önünde bulundurulması gereken ayrı faktörler de mevcut.

ChatGPT ve Gizlilik

Daha önce de bahsettiğimiz üzere ChatGPT ile gerçekleştirdiğiniz her etkileşim aslında iki taraflı. Bu durum gizlilik teşkil edebilecek verilerin üçüncü bir partinin erişimine açılabilmesi gibi potansiyel sorunlara neden olabiliyor. ChatGPT’nin açık kaynak bir uygulama olması nedeniyle girilen her bilgi ChatGPT’nin eğitimi için kullanılan veri havuzuna giriyor. Bu durum girilen verilerin geliştiricilerin erişimine açılması demek. Ayrıca verdiğimiz her bilgi başka kullanıcıların alacağı cevapların hazırlanmasında kullanılacağı için uygulama üzerine girdiğimiz herhangi bir gizli bilginin dışarı sızması ihtimali daha da artıyor. The Economist’in Güney Kore şubesine ait özel bir raporda Samsung’un çalışanlarının şirket içinde gizli kalması gereken yarı iletken ölçüm verileri ve bu verileri ölçen kaynak kodunun ChatGPT’den optimizasyon önerisi istemek için bilinçsiz bir şekilde paylaşılması sonucu sızdırılması iddiası bu duruma örnek olarak gösterilebilir. [1] bu duruma örnek olarak gösterilebilir.

ChatGPT ve Güvenlik

Hayatımıza giren her yeni araçta olduğu gibi ChatGPT’yi kullanırken de bazı hususlar gözümüzden kaçabiliyor. Ancak, bu araçlardan faydalanırken dikkati elden bırakmamak gerekiyor. Çalışmalarımızda kullandığımız araçları tanımak ve bu araçları en güvenli şekilde nasıl kullanabileceğimizi bilmek her zaman önceliklerimiz arasında bulunması gereken faktörlerden.

Son olarak da sözü ChatGPT’ye bırakalım. Beraber çalıştığınız süreç zarfında bilgi güvenliği alanında nelere dikkat etmemiz gerektiğini kendisine sorduğumuzda verdiği cevap şu şekildeydi.

Bu adımların yanı sıra, Chat GPT’nin gizliliği ile ilgili herhangi bir sorun yaşarsanız, OpenAI ile iletişime geçerek yardım alabilirsiniz.

Murat Türkyılmaz


[1] https://www.foxbusiness.com/technology/samsung-employees-reportedly-leaked-sensitive-info-chatgpt-accident