Verilerini Facebook ile paylaşmayı kabul etmeyenler 15 Mayıs 2021’den itibaren WhatsApp’ı kullanamayacak.
WhatsApp, 15 Mayıs itibarı ile yürürlüğe girecek olan yeni “Gizlilik İlkesi”ni yayımladı. WhatsApp’ın bundan sonraki süreçte Facebook ile veri paylaşabileceğini ve Facebook şirketinin bünyesinde bulunan şirketlerinde bu verileri kullanabileceğini belirtti. Verilerinin paylaşılmasını istemeyen kullanıcılar yani bu gizlilik ilkesini kabul etmeyen kullanıcılar, WhatsApp’ı 15 Mayıs 2021’den itibaren belirli etaplar ile sunulan hizmetleri kullanamayacak.
WhatsApp, kullanıcı verilerini Facebook ile “yasal” olarak paylaşabilecek.
WhatsApp’ın kullanıcı verilerini Facebook şirketi ile paylaşıp paylaşmadığı yıllardır tartışılan bir konuydu. Ancak 15 Mayıs 2021 yılında bu durum değişiyor.
Şirket tarafından yapılan açıklamada kullanıcı verilerinin artık yasal olarak Facebook şirketi ile paylaşılacağı duyuruldu.
Avrupa Birliğinde yer alan ülkelerin yeni gizlilik ilkesini kabul etmesi zorunlu değil. Ancak Avrupa Birliği ülkelerinde yer almayan tüketiciler, WhatsApp’ı kullanmak için bu onayı vermek zorunda kalacak. Sebebi ise WhatsApp’ın başka bir seçenek sunmaması.
Facebook’a ait şirketler de WhatsApp kullanıcılarının verilerine ulaşabilecek.
WhatsApp şirketinin aldığı diğer bir tartışmalı karar ise, Facebook tarafından kurulmuş şirketler ile ilgili.
WhatsApp’ın internet sayfasında yer alan bilgilere göre, kullanıcılara ait verilerin Facebook’un yanı sıra Facebook tarafından kurulmuş şirketlerle de paylaşılacağı belirtiliyor.
Peki sözleşmeyi kabul etmek istemeyen kullanıcılara ne olacak?
WhatsApp’tan yapılan açıklamaya göre sözleşmeyi kabul etmeyenler, kabul edilmesi beklenen sözleşmeyi almaya devam edecek. Bir süre sonra bu bildirim kalıcı hale gelerek kullanıcılar ilk etapta sohbet listelerine erişemeyecek. Bir hafta sonrasında ise kullanıcı arama ve mesaj alamayacak hale gelecek.
Bu durumda kullanıcı iki şeyi yapmak zorunda kalacak. Ya yeni bir uygulama bulup oraya geçecek ya da WhatsApp sözleşmesini kabul etmek.
Peki bu verilerin içerisinde neler var? WhatsApp kullanıcılarının hangi verileri, kendi rızaları ile Facebook ve Facebook’a ait şirketlerle paylaşacak?
- Hesap Bilgileri
- İşlem ve Ödeme Bilgileri
- Müşteri Desteği ve Diğer İletişimler
- Kullanım Kayıt Bilgileri
- Konum Bilgileri
- Cihaz ve Bağlantı Bilgileri
- Eposta Adresiniz
- Telefon Numaranız
- WhatsApp’taki İşletmeler (Üçüncü taraftan sağlanır.)
- Başkalarının Sizin Hakkınızda Sağladığı Bilgiler (Üçüncü taraftan sağlanır.)
- Üçüncü Taraf Hizmetleri (Üçüncü taraftan sağlanır.)
- Üçüncü Taraf Hizmet Sağlayıcıları (Üçüncü taraftan sağlanır.)
- Kullanıcı Şikayetleri (Üçüncü taraftan sağlanır.)
Toplanan verilerin ne için kullanılacağı söyleniyor?
- Yan Hizmetler
- Emniyet, Güvenlik ve Bütünlük
- Facebook Şirketleri Hakkındaki İletişimler
- Kurumsal Etkileşimler
Whatsapp tarafından yapılan açıklamaya linkten ulaşabilirsiniz.
Bilgiyi Kontrollü Paylaşın
Genel olarak kullanıcıların kabul ettiği politikaları okumamasından kaynaklı sorunlar ortaya çıkmaktadır. Aslında bu konuda çok dikkatli olunması gerekiyor. Kullanıcılar kabul ettiği sözleşmeyi okumalı ve içeriğini anlamalıdır. Aksi takdirde istemeyeceği veriler, şirketler tarafından kullanılabilir hale gelebilir.
Akıllı cihazlar ve onların çevrelerinde bulunan yazılımlar artık hayatımız ile bütünleşmeye başladı. Bu tarz teknolojik ürünlerin güvenlik ve gizlilik ayarlarına dikkat ederek denetim yetkileri şartlarının dikkatle okunması önem arz etmektedir.
Ayrıca sizler için & kurumunuz için önemli olduğunu düşündüğünüz verileri bu tür ücretsiz ve verilerinizin tamamen güvende olduğundan emin olmadığınız uygulamalar üzerinden paylaşmamaya özen gösterin.
Yazar: Ferhat Durgun