Ekim Ayı Siber Güvenlik Farkındalık Ayı

Ekim ayı, 2004’ten bu yana her yıl, Ulusal Siber Güvenlik Farkındalık Ayı (NCSAM) olarak kabul ediliyor. Bu çaba, ABD İç Güvenlik Bakanlığı ve Ulusal Siber Güvenlik İttifakı arasında bir işbirliği ile hayata geçirildi. NCSAM, her bireyin çevrimiçi ortamda güvende ve emniyette kalmasını sağlamak amacıyla tasarlandı.

Siber güvenliğin önemine dair farkındalığı artırmak her zaman yüksek öncelikli bir konu olmasına karşın, COVİD-19 krizinin neden olduğu korku ve belirsizlikten yararlanan siber suçlular nedeniyle bu yıl siber tehditlerde artışlar görüldü.

Farkındalığı arttırmak, davranışları değiştirmek ve dijitalde güvende nasıl olunacağı ile ilgili kişileri eğitmek için erişilebilir kaynakları sağlamak, Ekim ayının ana konuları olarak öne çıkıyor.

NCSAM tema ve zamanlama, CISA ve Ulusal siber güvenlik İttifakı (NCSA) bu yılki siber güvenlik çalışmalarından kısaca bahsetmek istiyoruz;

  • 1 ve 2 Ekim: NCSAM’IN resmi lansmanı
  • 5 Ekim haftası (1. hafta) Çevrimiçi Güvenlik İçin Basit Adımlar : Her dijital kullanıcı interneti kullanırken nasıl emniyette ve emniyette olacağını bilmesi, farkındalık yaratmayı amaçlamıştır.
  • 12 Ekim haftası (2. hafta): Evde ve işte cihazların güvenliğini sağlamak için farkındalık yaratmayı amaçlamıştır.
  • 19 Ekim haftası (3. Hafta) Siber Suçu Tanımak ve Rekabet Etmek : Siber suç, herkesi etkileme potansiyeline sahip, büyüyen bir endişedir. 3. hafta, farklı siber tehdit türleri konusunda farkındalık yaratmayı amaçlamıştır.
  • 26 Ekim haftası (4. Hafta) Bağlantılı Hesaplar:  Teknoloji o kadar hızlı ilerliyor ki, bireyler her zaman birbirine bağlı durumdalar. 4.hafta, Bağlantılı dünyanın geleceğine bakmak amaçlanmıştır.

Bu çalışmaların ana amacı, bireyleri ve kuruluşları siber uzayın bir kısmını korumadaki rollerine sahip olmaya teşvik eder, kişisel hesap verebilirliği ve siber güvenliği artırmak için proaktif adımlar atmanın önemini vurgular.

Ulusal siber güvenlik farkındalık ayı (NCSAM) sırasında, aşağıdaki ipucu sayfaları ve kaynaklar siber güvenlik risklerini azaltmak ve kendinizi çevrimiçi korumak için paha biçilmez araçlardır. Bu kaynakları topluluklarınızda kullanın ve güçlü, ülke çapında siber güvenliği teşvik etmek için yıl boyunca paydaşlarınızla paylaşın. Bu araçlar sadece Ulusal siber güvenlik farkındalık ayı (NCSAM) sırasında değil, yıl boyunca da değerlidir.

Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Günümüzde Bilgi Güvenliği; teknolojiye, süreçlere ve insana yapılan yatırımlarla sağlanır. Yapılan araştırmaların, Bilgi Güvenliği zincirine ait en zayıf halkanın hala şirket çalışanları olduğunu göstermesi sebebiyle, Bilgi Güvenliği Farkındalık Eğitimlerinin önemi de teknolojinin gelişmesine paralel olarak günden güne artmaktadır.

ESAM – Çalışan Odaklı Bilgi Güvenliği Farkındalık Eğitim Programı ile; Bilgi Güvenliğine yönelik teknolojik yatırımın etkili biçimde kullanılmasını sağlamak, yatırımın geri dönüşünde en büyük payı olan “çalışanların davranış değişikliğini” gerçekleştirmek mümkün olabilmektedir.

Demet Güven