“Whatsapp” Demenin Bedeli Mahremiyet

Sanırım 21.yüzyılın en çok tartışılan konularından biri kişisel mahremiyet olacak. Öyle ki her geçen gün hayatımızın daha büyük bir paydasında kendine yer bulan İnternet hayatımızı kolaylaştırmasının bir bedeli olarak tabiri caizse insanı “açık kaynak” hale getiriyor. Bireyler gözetim teknolojilerini kullananların kim olduğunu ya da nasıl verilere sahip olduklarını bilmemelerinden ötürü kendilerine ait veriler üzerindeki denetimlerini kaybetmiş olmaktalar.Özellikle sosyal medya devleri bu gerçeğin farkına çoktan vardıklarından bizlerin kaynak kodlarını çoktan okumaya başladılar bile.
Bunun en son örneklerinden biri olarak bir zamanlar “Mahremiyetinize saygı bizim DNA’mıza işlenmiş durumdadır. Biz Whatsapp’ı sizin hakkınızda mümkün olduğunca az bilgi sahibi olmak hedefi etrafına kurduk.” şeklinde açıklama yapan Whatsapp oldu. 1 milyarı aşkın aktif kullanıcısı bulunan şirket son aldığı kararla kendisine sahip olan Facebook ile kullanıcı verilerini paylaşma kararı aldı.
Şirket geçtiğimiz aylarda uçtan uca şifreleme özelliğini devreye alarak mahremiyet destekçisi imajı çizerken diğer yandan da kullanıcıları hakkında topladığı bilgileri analiz ederek Facebook ile paylaşacak ve Facebook ise bu bilgileri reklam algoritmalarını geliştirmek için kullanabilecek.

Bu tarz kararları alan firmalar genelde kullanıcıların tepkisini çekmemek ve yaptıkları işi meşrulaştırmak için size daha kaliteli ve size hitap eden reklamlar veya hizmetler sunabilmek için bunların kullanılacağını açıklarlar. Aslında bu olay kullandığımız uygulamaların gerçekten ücretsiz olup olmadığını da bir kez daha sorgulamamızı sağlıyor. Aklımıza “Eğer bir ürün ücretsizse, asıl ürün sizsiniz!” sözü gelmekte. Bundan dolayı kullandığımız uygulamaların gizlilik politikalarını düzgün bir şekilde okuyarak uygulamanın bizim hakkımızda ne gibi bilgileri toplayabileceğini düşünmemiz gerek. Bu alışkanlık bizi internet ortamında veri paylaşımı yaparken daha bilinçli olmamızı ve kullandığımız uygulamaları ona göre seçmemizi sağlayabilir. Bu arada Whatsapp kullananlar için şirket en azından şuan için bu bilgi paylaşımı özelliğini kapatılabilir kılmış. Eğer Facebook ile kişisel bilgilerinizin paylaşılmasını istemiyor iseniz aşağıdaki resimde görüldüğü üzere sırasıyla Ayarlar>Hesap ekranına geldikten sonra Hesap Bilgilerimi Paylaş sekmesindeki aktifleştirme butonunu pasif hale getirerek özelliği kapatabilirsiniz.

Picture1