Whatsapp’ta Yeni Şifreleme Dönemi

Whatsapp yeni mesajlaşma algoritması yöntemini duyurdu. Yeni algoritmanın 31 Mart 2016 tarihinden sonra yayınlanan Whatsapp uygulamalarında devreye alındığı belirtildi. Algoritmanın sahibi Open Whisper Systems tarafından tasarlandığı öne sürüldü. Bu özelliğin aktif olması için cihazınızda en güncel Whatsapp uygulamasına sahip olmanız gerekmektedir.  Bu algoritmanın devreye alınmasından sonra kullanıcılar arasında uçtan uca şifreleme yöntemi kullanılmaktadır. Peki bu yöntem nedir?. Uçtan uca şifreleme yönteminde karşıdaki kişi ile sizin aranızda özel bir anahtar ile verileriniz şifrelenir. Bu sayede 3. parti uygulamalar ve hatta başta Whatsapp dahil olmak üzere sizin mesajlarınızı ve aramalarınızı deşife edemeyecektir. Cihazınız fiziksel olarak tehlike altında olsa bile geriye dönük şifreli mesajlarınızın çözülmesi mümkün olmayacaktır. Yazının devamında cihazlarda aktif olan bu şifreleme yönteminin nasıl doğrulanacağı sırasıyla anlatılmaktadır.

Uygulamanın devreye alınmasından sonra Whatsapp kullanıcıları konuşmaları sırasında aşağıdaki gibi bir mesajla karşılaştılar.

şifreleme

Bu mesajda “Bu sohbete gönderdiğiniz mesajlar ve yaptığınız aramalar artık uçtan uca şifrelemeyle korunmaktadır. Daha fazla bilgi için dokunun.” gibi bir yazı ile belirtildi. Bu ifadeden sonra karşıdaki kişi ile aranızdaki verilerin şifrelenerek iletildiği söylenmektedir. Şifrelemenin doğruluğunu sağlamak için ise izlenmesi gereken adımlar aşağıda sırasıyla belirtilmiştir.

Doğrulama Aşaması

Konuşma arasında gerçekleşen şifreli algoritmanın aktif olduğu doğrulamak için ilgili kişiyi görüntülemek için sırasıyla yapılması gerekenler:

  1. Kişiyi görüntüleşifreleme2. Şifreleme

şifrelemeBu kısımda kişi ile sizin aranızdaki özel anahtar yer almaktadır.

şifreleme
En son aşamada doğrulama işlemi için karşıdaki kişi ile sizin QR kodun eşleştirilmesi gerekmektedir. Bu işlemi yapmak için “KODU TARA” kısmından karşıdaki kişi ile aynı aşamada QR kodu okutmanız beklenmektedir. Daha sonrasında ekranda aşağıdaki gibi bir onay ifadesi yer alacaktır. Bu onay ifadesi sonucunda aranızdaki anahtarın doğruluğunu başarıyla sağlandığı anlaşılacaktır.

şifreleme

 

Referanslar:

https://www.whatsapp.com/security/

https://blog.whatsapp.com/10000618/end-to-end-encryption

https://www.whatsapp.com/security/WhatsApp-Security-Whitepaper.pdf