Yargitaydan Kart Sifresini Kaptirana Kotu Haber

Yargıtay kart şifresini kaptıranlar için “gizliliğini koruyamıyorsan kusur sendedir” kararını verdi.
İstanbul yargıtayı tarafından, kredi kartı şifresi ve bilgilerinin kötü niyetli üçüncü şahıslar tarafından öğrenilmesinden doğan zararların sorumluluk kriterleri belirlendi.
Buna göre, kart bilgilerinin gizliliğini kendi kusurundan kaynaklanan sebeplerle koruyamayan tüketici, ortaya çıkan zarardan kendisi sorumlu olacak. Yine aynı şekilde yargıtay kart dolandırıcılığı konusunda bankalara düşen yükümlülüklere de dikkat çekti ve bunların yerine getirilmemesi halinde, zarardan bankaların da sorumlu olacağına karar verdi.

 

Yargıtay 13’üncü Hukuk Dairesi’nin kararına konu olay 2009 yılında samsunda yaşanmış olan bir olay. Arama motorunda rastgele ulaştığı bir internet sitesine kredi kartı bilgilerini veren tüketicinin şifresi, kötü niyetli üçüncü şahıslar tarafından öğrenildi. Tüketicinin kusurundan kaynaklanan bu durumdan faydalanan dolandırıcılarda, internet üzerinden kart bilgilerini kullanarak, her seferinde 150 lira olmak üzere dört ayrı işlemde toplamda 600 liralık alış veriş yaptılar. İnternetten gerçekleştirilen belgesiz alış verişi fark eden banka, dolandırıcılık olasılığına karşı kredi kartını bloke etti, ancak bu gelişmeyi kart sahibine bildirmedi. Kartın bloke edildiğini anlayan dolandırıcılar ise kendilerini kart sahibi olarak tanıtıp bankanın müşteri hizmetleri servisiyle bağlantıya geçip, blokenin kaldırılmasını sağladılar. Ardından da, yine internet üzerinden belgesiz işlemle bin 600 liralık daha alışveriş gerçekleştirdiler.
Bu gelişme üzerine banka, kart sahibine telefonla ulaşarak internet üzerinden yapılan işlemlerle ilgili bilgi verdi. Toplam 2 bin 200 lira dolandırıldığını anlayan kart sahibi, internet üzerinden yapılan belgesiz alışverişlerin ve kartın bloke işleminin kendisine bildirilmemesi nedeniyle doğan zarardan bankayı sorumlu tutarak dava açtı. Davaya bakan yerel mahkeme, ‘kredi kartı sahiplerinin, kimlik bilgisi, kod numarası ve şifre gibi gizlilik gerektiren bilgileri korumakla yükümlü oldukları’ gerekçesiyle davanın reddine karar verdi.
Davanın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 13’üncü Hukuk Dairesi kart bilgilerinin gizliliğini koruyamayan tüketicinin asli kusurunun yanı sıra, bankanın da kusuru oranında sorumlu tutulmasına karar verdi. Yargıtay’ın gerekçeli kararında, internet veya diğer iletişim araçlarıyla yapılan belgesiz alışverişlerin ve bu işlemler nedeniyle kredi kartının bloke edilmesi durumunun, kart sahibine zamanında haber verilmemesi, dolandırıcılık olayında bankanın kusuru olarak açıklandı.

 

Günümüzde son derece önemli olan bilgi güvenliği, her alanda olduğu gibi kredi kartı güvenliği konusunda da aynı önemi taşımaktadır. Artık kredi kartı sahiplerininde kredi kartını veren kurumlar kadar kart bilgilerini koruması gerekmekte aksi takdirde yaşanabilecek olaylarda kart sahibinin sorumluluğu altında olduğu tespit edildiğinde zararının karşılanması mümkün olmayacaktır. Kredi kartı bilgilerinin bilinmeyen kurumlarla ve kişilerle paylaşılmaması ve İnternet üzerinde kredi kartı bilgilerimizi paylaşırken dikkatli olmamız en önemli hususlardan biri.

Kaynak

Onuralp Öznalbant