MAC OS’a Yapılan Virüs Saldırıları

mac os

Bir zamanlar virüslere karşı hedef olmayan Mac OS işletim sistemi bir süredir maruz kaldığı virüs saldırılarıyla tehdit altında bulunuyor. Windows tabanlı virüslere karşı kesin bir güvenlik sağlayan Mac bilgisayarlar bir süredir çeşitli tekniklerle hedef olduğu virüslere karşı siber suçlular tarafından tehlike altına sokulmuş durumda.

Son günlerde geliştirilen çeşitli saldırı ve tekniklerle beraber, Mac OS X platformuna yönelik tehditler hızla arttı. Güvenlik alanında sektörün öncü kuruluşlarından Kaspersky Lab’ın geçtiğimiz ay bloke ettiği ve “İleri Düzey Sürekli Tehdit” (İST) kampanyasının bir parçası olan “Uygur göstericileri”ni hedef alan yeni Mac OS X saldırıları dalgası da aslında bunun en açık kanıtı oldu.

Bu saldırılar, “İleri Düzey Sürekli Tehdit” (İST) saldırganlarının Mac kullanıcısı olduğu varsayılan birçok Uygur göstericisine, özel olarak E-postalar yollamalarıyla başladı. E-postalar hedeflendirilmişti, zararlı bir Mac OS X arkakapı virüsü içeren ZIP dosyası eklerine sahipti. Zararlı yazılımı kamufle için ZIP dosyası, içerisindeki zararlı yazılımla beraber bir de JPEG fotoğrafı göstermekteydi. Mac OS X arkapı virüsünün yapılan analizler sonucunda, yeni ve daha önceden tespit edilememiş bir türü olduğu sonucuna varıldı. Kaspersky Lab, zararlı yazılımı “Backdoor.OSX.MaControl.b.” olarak tanımladı.

MaControl arkakapı virüsü çalıştırıldığında, kendini Mac bilgisayarının içerisine kuruyor ve emir almak için “Komuta ve Kontrol” sunucusuna bağlanıyor. Arkakapı saldırgana, dosyaları listeleme, kopyalama ve bulaştığı Mac bilgisayarlarda komutları çalıştırma imkanı da sunuyor.

Kaspersky Lab Küresel Araştırma ve Analiz Direktörü Costin Raiu; “Saldırganlar kullanıcılara zarar vermek için, açıklar ve sosyal mühendislik tekniklerini birleştirerek, metotlarını geliştirmeye ve güçlendirmeye devam edecek. Saldırganlar, Mac OS X kullanıcılarının güvenliğini hem teknik hem de psikolojik olarak test etmeyi sürdürecek. ” şeklinde açıklamada bulundu.

Son olarak Apple, internet sitesinden yaptığı açıklamada “Mac, Windows tabanlı bilgisayarlara bulaşabilecek olan binlerce virüsün bulaşma ihtimali olmayan bir sistemdir” şeklinde bir açıklamada bulundu.

Rauf DİLSİZ