Parola Güvenliği: Kişisel Verilerinizi Korumak İçin 11 Adım

parola güvenliği
Haziran ayı, veri güvenliği ihlalleri konusunda kötü bir ay oldu. Özellikle LinkedIn’in hacklenmesi ve 6,45 milyon kullanıcının parolalarının Rus bir forumda açık edilmesi dikkatleri bu konuya çekti.  Kısa bir süre sonra ise online arkadaşlık sitesi olan eHarmony’nin 1,5 milyon, müzik paylaşım sitesi olan last.FM’in ise 2,5 milyon kullanıcısının parolasının risk altında olduğu duyuruldu. Bu tip ihlallerde sitenin kendisi hatalı olsa da güçlü bir parolanın önemi de yadsınamaz. İnsanlar hayatlarının git gide daha fazlasını internet ve sosyal ağlarda paylaştıkları düşünülürse parolaların çalınmasının öneminin ve riskinin de günden güne arttığı bir gerçektir.

Aşağıda hacker’ları zorlayacak ve kişisel verilerinizin ele geçirilmesini zorlaştıracak bazı ipuçları bulabilirsiniz. McAfee Tehdit İstihbarat Servisi’nden Jim Walter’ın da dediği gibi “Güvenli parola kişisel bilgileriniz ve onları çalmak isteyenler arasında duran tek şey olabilir. Parolanızı güvenli ve uygun hale getirmeniz bugünün dijital dünyasında kuşkusuz en iyi yöntem.”

Ne Kadar Uzun, O kadar İyi
Parolanızın içinde daha fazla karakter bulunması, hacklenmesini zorlaştıracaktır. Pek çok uzman parolaların en az sekiz karakter olmasını öneriyor.

Karıştırın
Parolanızda harflerden rakamlara, noktalama işaretlerinden sembollere kadar her şey olsun. Parolanız ne kadar çeşitlilik içerirse, kırılması da o kadar zor olur.


Farklı Parolalar Kullanın
Tüm web siteleri için aynı şifreyi kullanarak hacker’ların işini kolaylaştırmayın. Microsoft güvenlik uzmanlarına göre, hacker’lar güvenliği düşük bir siteden parolanızı ve kullanıcı adınızı çalıyor. Ardından bankalar gibi çok daha güvenli sitelerde kullanarak bilgilerinizi çalabiliyor.  Görüldüğü gibi sadece aynı parolayı kullanmak bile bu tip ihlallere sebep olabiliyor.

Parolalarınızı Sık Sık Değiştirin
Bu ipucu özellikle banka, kredi kartı, email gibi önemli hesaplar için oldukça kritik. Güvenlik uzmanları her üç ayda bir parolaların değiştirilmesini ya da otomatik bir hatırlatıcı ayarlanmasını öneriyor.

Yaratıcı Olun
Microsoft güvenlik uzmanlarına göre, birkaç adımda karmaşık ve uzun parolalar yaratabilirsiniz:
Bir ya da iki cümleyle başlayın, ardından kelimeler arasındaki boşlukları kaldırın, Kelimelerin bazılarını kısaltın ya da bir iki harfini değiştirin. Ve son olarak cümlenin sonuna rakamlar ekleyin.

Kolay Parolalar Kullanmayın
Symantec güvenlik uzmanlarına göre, sözlüklerdeki kelimeleri ya da yabancı sözcükleri kullanmamak daha mantıklı. Bu parolalar insanların çözmesi için oldukça karmaşık gözükebilirken, parolanız aslında şifre kırmak için dizayn edilmiş programlar için kolay lokma olabilir.

Parolalarınızda Kişisel Bilgi Kullanmayın
Hacker’lar için kişisel bilgilerinize ulaşmak zannettiğiniz kadar zor değil. Symantec uzmanları kendinizin, ailenizin ya da evcil hayvanlarınızın isimlerini parolalarınızda kullanmaktan kaçınmanızı öneriyor. Ayrıca telefon numaraları gibi kolay tahmin edilebilecek rakamları da parolalarınızda kullanmayı tercih etmemelisiniz.

Rassal Oluşturulmuş Parolalar
Mümkünse sistem tarafından oluşturulan rassal parolaları kullanın. Bu şifreler kişisel bilgiler içermediklerinden kırılması daha zordur. Bunun için internette mevcut olan pek çok rassal parola yaratıcısından birini kullanabilirsiniz.

Parolaları Bir Yere Not Etmek Hakkında
Pek önerilen bir şey olmamasına rağmen insanları çoğu bunu yapıyor. Eğer parolalarınızı bir yere not etmeye ihtiyaç duyuyorsanız, not aldığınız kâğıdı bilgisayarınızın monitörü üzerine yapıştırmak ya da kilitli olmayan çekmecelere koymak yerine daha güvenli yerleri tercih edin.


Parola Yönetim Araçları 
Bu yazılımlar kullanıcı adları ve şifreler için şifrelenmiş depolama alanları yarattıkları için parola güvenliği adına kullanışlı olabilir.

Parolanızı Sınayın
“Parolam ne kadar güvenli?” sorunuza yanıt verebilecek pek çok online web sitesi mevcut. Bu sitelere sorabilir ve parolanızın kolay kırılabilir olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

Kaynak: eweek