Hangi Dillerdeki Şifreler Daha Kolay Kırılıyor?

şifre

Cambridge Üniversitesinin “Hangi dillerdeki internet şifreleri kırılması daha kolay” adında yayınladığı bir makale ye göre; yapılan bütün uyarılara rağmen kullanıcılar kendilerini daha fazla online tutabilmek için tahmin edilebilir basit şifreler kullanıyorlar.

“12345”,”password” gibi hatırlaması kolay ama aynı zamanda saldırganlar tarafından da kırılması kolay ve özellikle saldırı durumunu otomatik yapan ve “sözlük” kullanan araçların işini de kolaylaştırmakta.

Cambridge Üniversitesi bilim adamı Joseph Bonneau neredeyse 70 milyon Yahoo kullanıcısının şifrelerinin analizini yayınladı. Grafiğe göre hangi dildeki şifrelerin bahsedilen sözlükler yardımıyla 1000 denemede yüzde kaçının kırılabildiğinin istatistikleri oldukça ilginç. Amatör dilbilimciler bu durumu oldukça speküle ederken aslında olay kullanılan sözlüğün dilinin yaratabileceği fark oldukça çarpıcı. Çince şifrelerin çince bir sözlükle kırılan şifreleri %4 iken, genel terimler ve en çok kullanılan şifreler gibi içerikle hazırlanmış global bir sözlük ile ancak %2.9’u kırılabilmekte. Bu durum aslında her dile aynı şekilde yansımış durumda, kullanılan dile ait bir sözlük ile çok daha başarılı olunduğu aşağıdaki istatistiklerde de oldukça net görülmekte.

şifre

Kaynak
Onuralp Öznalbant