Geçtiğimiz Ocak ayında, Beyaz Saray temsilcileri Pentagon yetkililerine siber savaş başlatma yetkisini verdiğini ilan etti. Eski Amerikan Savunma Bakan Sözcüsü Robert Gates daha önceden yaptığı açıklamada siber savaşlar için kara, deniz, hava ve uzaydan sonra ki 5.Boyut savaşlar olarak tanımlamıştı, Amerikan Savunma Bakanlığı’da bunun üzerine İnternet üzerinde kendi alanlarına yapılacak herhangi bir saldırı için saldırgan bir tutumla koruma yeteneğini sağlamak istedi.
2009 yılında en önemli güvenlik tehdidi unsuru Çin ve Rusya’ydı. Siber savunma ekibinin nükleer ve füze savunma sistemiyle birlik olduğu dönemde, Amerika ABD Stratejik Füze Komutanlığı’nın da yardımıyla Irak ve Afganistan’la savaş halindeydi. Şu anda, ABD online aktiviteler için, neredeyse İnternet Cenevre Toplantısı gibi, uluslararası kullanım kuralları çıkartmanın peşinde, ancak askeri kontraktörler hala paralarını zero-day açıklara koymakta ve Pentagon’dan bir açıklama yapılmasını beklemekteler.
Savunma Bakanlığı’ndan alınan son bilgilere göre, bu hazırlıkların İran’dan yükselen yeni siber tehditlere karşı yararlı olduğudur. İran Petrol Bakanlığı’da siber saldırılardan zaman zaman etkileniyor. Geçtiğimiz günlerde yaşanan bir siber saldırı olayında hedef Petrol Bakanlığı’ydı ancak saldırının kolayca etkisiz hale getirildiği bildirilmişti. 2010 yılında, Stuxnet adında yine benzer bir saldırı bu sefer İran’ın Uranyum geliştirilme bölgesinde bulunan sistemleri hedef almıştı. Uzmanların görüşleri virüsün belli bir süre sonra kendini imha etmesinden dolayı, bu saldırıların herhangi bir devlet tarafından yapıldığının şüphe götürmediği yönünde olmuştur.
Fransız basınından AFP’nin raporuna göre, son yapılan saldırılardan birinin Bafra Körfezi’nde bulunan Kharg Adasında ki petrolün yüzde 90’nı hedef olduğu halde, İran hükümeti bu saldırıların bir kriz yaratacak şekilde reaksiyon göstermedi. Veri korumasına ve rafineri de operasyonları yöneten bilgisayarların kapalı olmasına rağmen, bakanlığın sunucuları ele geçirilmiş ve web sitesi çökertilmişti. Bakanlık sözcüsü Alireza Mikzad yaptığı açıklamada; “Hiç bir verinin zarar görmediğini söylemek doğru olmaz ancak sadece bazı kullanıcıların bilgilerinin gizliliği ihlal edildi.” ifadelerini kullandı.
Uluslararası Atom Enerji Ajansı’na göre, Amerika ve İsrail’in Stuxnet’in üretiminde ilişkisi olduğu kuşkularına rağmen, Stuxnet’in yarattığı tahribat giderildi ve Tahran Uranyum geliştirmede eskiye göre iki kat daha fazla çalışıyor. Son saldırılar toparlanma sürecinde olan OPEC’in en büyük ikinci petrol ihracatcısına yapılmıştı. Bu yapılan saldırının talimatının arkasında kimin olduğu bilinmediği gibi Amerika’nın olup olmadığı da halen kafalarda soru işareti olarak durmaktadır.
Rusya Dünya genelinde Internet uyum ve yasaların siber savaş tehditlerini adres olduğunu göstermek için çaba sarfediyor. Birleşmiş Milletler’in siber suçlar ve kurallar için çizeceği yol haritasından önce de yeterli desteği sağlayarak teklif götürmeye çalışıyor. 100’den fazla ulusun bilgisi dahilinde global terörizm için beşinci boyutta ‘Savaş Oyunları’nın İnternet üzerinden oynanabilmesi için antlaşma teklif edildi. Rusya, Küresel Barış için diğer devletlere karşı yapılan İnternet tabanlı saldırıların cezalandırılması için Son Nokta Güvenliği (Endpoint Security) altında birleşmeyi kabul etmelerini istiyor.
ABD Stratejik Füze Komutanlığı’nın Siber Komandolarından daha barışçıl bir çözüm olmasına rağmen, Birleşik Devletler Internet barış yasalarına kullanıcı gizliliğine ve bilgi özgürlüğüne engel olduğu gerekçesiyle karşı çıkmıştır.
Rauf DİLSİZ
Referans