Parola Güvenliği Yaşla Doğru Orantılı mı?

 

parola güvenliği

Gençler ve genç erişkinler, yaşça büyük olanlara göre teknolojiye daha meraklı olarak görülebilirler. Ancak konu parola güvenliği olduğunda, araştırmalar yaşça büyük olanların daha bilinçli hareket ettiğini gösteriyor.

Cambridge Üniversitesi’ nin yaptığı bir araştırma, 55 yaş üstü kullanıcıların, 25 yaş altındaki kullanıcılara göre çok daha güvenli parolaları tercih ettiğini gösteriyor.

70 milyon Yahoo kullanıcısının parolalarını inceleyen bilgisayar bilimcisi Joseph Bonneau, 55 yaş üstü kullanıcıların gençlere göre iki kat daha güvenli parola seçtiklerini görmüştür. Bu araştırma, parola güvenliği konusunda şimdiye kadar yapılmış en kapsamlı çalışmadır.

Ayrıca bu araştırma ile Benneau ilginç bilgilere de ulaşmıştır. Endonezya dili kullanan kullanıcıların parolalarının zayıf, Almanca ve Korece’yi kullananların parolalarının ise güçlü olduğu bu ilginç bilgiler arasında yer almaktadır.

Yine bu araştırmaya göre, şifrelerini belirli periyotlarla düzenli olarak değiştiren kullanıcıların daha güçlü şifre tercih ettikleri görülmüştür. Hesapları tarafından zorunlu şekilde parola değiştirmeye zorlanan kullanıcıların ise parolalarının oldukça zayıf olduğu görülmüştür.

SplashData’nın yaptıüı araştırmaya göre; 2011’in en kötü parolalarına bakıldığında ise ilk sırada “parola” geliyor. “qwerty”, “123456” ve bazı popüler isimler de en kötü parolalar listesinin üst sıralarında yer alıyor.Listede yer alan bazı parolalar ise şöyle;

– abc123
– dragon
– 111111
– iloveyou
– sunshine
– passw0rd
– 654321
– qazwsx
– football

Eğer bu parolalardan birine sahipseniz, kırmızı alarm sizin de için de çalıyor demektir. Hacker’ların zararlarına maruz kalmamak için bu parolaları tercih etmemeye çalışın!
Kaynak