İnternet’te Yeni Bir Dönem: IPv6

IP
Bir gün IP’lerimiz tükenirse neler yapabiliriz sorusuna yanıt olarak verilen IPv6 sistemi sonunda devreye girdi. Peki, şimdi ne olacak, hayatımızda ne değişecek? İnternet için oldukça önemli bir günü geride bıraktık. Zira bizleri çok daha fazla IP adresine kavuşturacak olan IPv6’nın hizmete sunuldu.Peki nedir bu IPv6?

IPv6 “Internet Protocol Version 6” kelimesinin baş harflerinin kısaltılmış halidir.70 li yıllarda geliştirilen ve hala kullanılan IP versiyon 4 (IPv4) protokolünün yerini alması için 90 lı yılların başından itibaren IETF (Internet Engineering Task Force) tarafından ilk çalışmalarına başlatılmış ve IPv4’ün yerini alması öngörülen teknolojiydi.
IPv4’ün ne olduğunu da hatırlarsak:
IPv4’ün açılımı Internet Protocol versiyon 4 dür. IPv4, cihazların internete bağlanmasına olanak sağlayan en temel teknolojidir. Ne zaman bir cihaz internete bağlansa (PC, Mac, cep telefonu ya da diğer cihazlar, fark etmez), o cihaza 1xx.4x.2xx.1xx gibi eşsiz, nümerik bir IP adresi atanır. İnternet üzerinden cihazlar arasında veri aktarımı için, bu veri paketi iki cihazın IP adresleri ile birlikte ağ üzerinden aktarılmak zorunda. Yani IP adresleri olmadan bilgisayarlar arasında iletişim ve veri aktarımı mümkün değil. IP adresleri İnternet alt yapısı için hayati bir konumdadır.

Yeni bir IP protokolüne neden ihtiyacımız var?

IPv4 uzun yaşam süresince esnek ve sağlam tasarımından dolayı uzunca yıllar daha ihtiyaçları karşılayabilecek gibi gözükmesine rağmen ağa bağlanan cihazların sayısının ve çeşitliliğinin (PLC, PDA, UMTS mobil telefonlar, sensör ağları vb.) IPv4’ün adres aralığının zaman içinde bitme sorunuyla karşılaşmamız ihtimalini doğurdu.
IPv6 bu problemi IP adres aralığını arttırarak öngörülebilir bir gelecekte ortadan kaldırmıştır.IPv6 bunun yanında IPv4 ile hizmetlerin çeşitlenmesi ile sağlatılmasında güçlük yaşanan:
• Güvenlik
• Servis kalitesi (Quality of Service QOS)
• Mobilite
• Çoklu gönderim (Multicast)
• Ağ yönetimi
Problemlerine de çözümler sunmaktadır.

IPv6’nın çözüm getireceği noktalara göz atarsak:

Ölçeklendirilebilirlik:

IPv4 adreslemesi için kullandığımız 32 bitlik aralığı IPv6 ile birlikte 128 bite çıkıyor. Bunun sonucu olarak IPv4 ile kıyaslandığında (232) IPv6 adres Aralığının 2128 = 340.282.366.920.938.463.463.374.607.431.768.211.45 6 olduğunu söyleyebiliriz. .Bunun yaklaşık olarak dünya üzerindeki her m2 ye 1 mol =~ 6.02 1023 IP düşmesi anlamına geliyor.

Güvenlik:

IPv4’e sonradan eklenen güvenlik tedbirlerini arttırıcı şifreleme (IPsec) kimlik denetimi (authentication) vb. mekanizmalar IPv6 ile beraber gömülü olarak gelmektedir.

Servis Kalitesi (Qualiy Of Service) :

IPv6 ile gelen servis kalitesi özellikleri ile IP paketlerini önceliklendirme işlemi kolaylaşmış gerçek zamanlı trafiğin (Görüntü, ses vb.) önceliklendirilerek kesinti olma olasılığı azaltılmıştır.

Tak Çalıştır, Otomatik yapılandırma (Autoconfiguration) :

IPv6 ile protokolü ile gelen otomatik yapılandırma özellikleri sayesinde son kullanıcının ağa bağlanmak için herhangi bir ayar yapması gerekmeyecektir.

Mobilite :

IPv6 ile mümkün olmayan aynı IP adresi ile farklı ağlarda dolaşım IPv6 ile mümkün hale gelmiştir.

Adresleme ve Yönlendirme :

IPv6 Adres yapısı ile yönlendirme tablolarındaki ağ adresi sayısı azalacak ve yönlendirmede rahatlık sağlanacaktır.

Peki, bu geçiş sırasında IPv4 ve IPv6 adresleri beraber kullanabilecek miyiz sorusu hemen akıllara geliyor, bu sorunun yanıtı evet, IPv6’ya geçiş aşamasında kolaylık sağlamak için aynı cihaz üzerinde hem IPv4 hem de IPv6 adresi bulunabilir. Bu tip yapıya ikili yığın (“dual stack”) yapısı adı verilir. IPv6 destekleyen çoğu uygulama bağlanılmak istenen noktanın ilk olarak IPv6 adresi olup olmadığını kontrol eder, eğer varsa IPv6 üzerinden bağlanmaya çalışır.Ipv6 adresinin olmaması durumda IPv4 adresi kullanılır.

Başlangıçta bu geçiş büyük bir etki yaratmayacak. Mac OS 10,2 ve Windows XP SP1 dâhil birçok işletim sistemi IPv6 desteği sunuyor. Fakat birçok modem ve sunucunun IPv6 desteği yok ve sadece IPv4 destekleyen bir modem ya da sunucuya IPv6 adresine sahip bir cihaz ile bağlanmak imkânsız. Bu durumda bizlere bir modem ve sunucu maliyeti ortaya çıkabilecekmiş gibi gözüküyor.