Flame Susturulacak

flame

Güvenlik uzmanları tarafından bugüne kadar geliştirilmiş en güçlü casusluk yazılımı olarak adlandırılan Flame, İran ve civarındaki Ortadoğu ülkelerine saldırı düzenlediğinin ortaya çıkmasının ardından, kendi yazılımcılarının “intihar” komutuyla durduruldu.

Flame virüsünün İran, Suriye, Lübnan, Mısır, Suudi Arabistan ve Filistin’de oldukça fazla sayıda bilgisayar sistemini etkilediği tahmin edilmekte. Ayarıca güvenlik uzmanları, yazılımcılarının göndereceği “intihar” komutuyla etkilediği tüm sistemlerden sileceğini öne sürmekte.

Symantec güvenlik yazılımı şirketi uzmanları ise, “intihar komutunun” Flame virüsünün bulunduğu tüm sistemlerden silmekten çok daha fazlasını yapacağını, virüsün etkilediği sistemlerden kendini silmenin yanında ve arkasında ne kadar etkin olduğuna dair hiçbir en ufak bir iz bırakmayacak.

Yine Symantec firmasının blog sayfasında bir uzmanın yazdığına göre “Modül, Flame tarafından kullanılan dosya ve belgelere ait uzun bir liste içeriyor. Disk üzerindeki her dosyayı tespit ediyor, ardından diskteki tüm bilgilerin üzerini rastgele bilgilerle örterek, virüsün etkisini görünmez kılmaya çalışıyor. Modül, diskteki bilgilerin yeniden yazılması operasyonunda rastgele karakterler üretecek bir özelliğe sahip. Virüsün izini tamamen belirsiz kılmayı amaçlıyor.”

Flame virüsünün şu ana kadar resmi olarak bağlantısı olduğu ortaya çıkarılan bir devlet veya kurum olmamasına rağmen, 2010’da İran nükleer tesislerini vuran Stuxnet virüsünün ilk versiyonu arasında doğrudan bir bağlantı olduğu Kaspersky Labs. tarafından tespit edildi.

Flame ve Stuxnet ilk başta iki ayrı proje gibi zannedilmiş ama daha sonradan böyle olmadığı ortaya çıkmış ve şimdi Stuxnet’in geliştirilmesi sırasında Flame’in geliştiricileri ile temas kurulduğu da düşünülmekte.

Ayrıca ABD, 2009 yılında Stuxnet’in geliştirilmesiyle ilgili en ufak rolü olmadığını belirtmesine rağmen, NewYork Times gazetesinin güvenilir kaynaklarına dayandırarak yaptığı haberde ABD Başkanı Barack Obama’nın virüsün kullanılmasında doğrudan rolü olduğu haberini yapmıştı.

Flame’in en son bulgulara bakıldığında dünyanın en iyi kripto analistleri tarafından geliştirildiği düşüncesi hakim.

Kaynak
Onuralp Öznalbant