Akıllı Televizyonlardaki Güvenlik Açıkları

güvenlik açıkları

Yapılan araştırmaya göre, teknolojinin gelişmesi ile birlikte televizyonların da değişmesi, bir çok güvenlik açığını beraberinde getirmekte. Peki nedir bu güvenlik açıkları

Geleneksel televizyonlar, teknolojinin ilerlemesi ile birlikte yerini bambaşka televizyonlara bıraktı. Bu modern televizyonlar aynı bir masaüstü bilgisayar gibi işlemciye, hard diske, belleğe ve işletim sistemine sahipler.

Bu televizyonların çoğu Linux, Unix veya Windows işletim sistemi ile çalışmaktalar. Bu işletim sistemleri, televizyonlardan ağa erişebilmeye ve fotğraf ya da herhangi bir medya dosyasına ulaşabilmeye olanak sağlıyor. Fiyat arttıkça, televizyonların sahip olduğu tarayıcının kalitesi de aynı oranda artmakta.

Ağ iletişimine sahip bu televizyonlar ile kullanıcılar ağa kolayca erişebilmekte ve online olarak yapabildikleri işlemlerin hemen hemen hepsini bu televizyonlar üzerinden yapabilmektedirler. Tüm bu online işlemlerin bağlantıları ise iletişim protokollerini kullanmaktadırlar. Güvenlik için tüm bu protokollerin test edilmesi ve bilgilerin sızmayacağı şekilde uyarlanması gerekmektedir. 

Uzmanlar güvenliğin sağlanıp sağlanamadığı noktasında bilgiye erişebilmek için 6 tane akıllı televizyon markasını ayrı ayrı incelemişler ve sonuçlar elde etmişlerdir. Bu sonuçların çoğu hiç iç açıcı değildir. Bu testte başlıca 6 televizyon markası incelenmiş ve tüm bu markaların detaylı bir şekilde incelenmesi sonucunda bir çok protokolün geçer not alamadığı gözlemlenmiştir.

İnceleme yapan uzmanlara göre 6 markanın tamamının güvenlik açıkları ciddi boyuttadır ve risk her geçen gün daha da artmaktadır. Yine uzmanlara göre akıllı TV kullanımının artması ile birlikte tehlike de aynı oranda artmakta ve ciddi güvenlik problemleri oluşacağa benzemektedir.

Güvenlik açıklarının tam olarak açıklanmadığı bu araştırmada, markaların isimleri verilmeden hangi protokollerde güvenlik açısından başarılı veya başarısız oldukları aşağıdaki tablodaki gibidir.

güvenlik açıkları

 

*n/a : Kullanılamıyor.

Kaynak