Cep Telefonlarında Güvenlik

cep telefonları

Son 20 yılda hayatımıza girmiş olan cep telefonları özellikle son bir kaç sene içerisinde akıllı telefonlar olarak daha da gelişti ve insanların hayatlarını kolaylaştırmaya başladı. Cep telefonları üzerinden kişiler internet sitelerinde sörf yapabiliyor, yakınlarıyla ve iş arkadaşlarıyla telefon konuşmaları ve mail transferi yapabiliyor hale geldi. Özellikle kritik bilgilerin paylaşımlarının yapıldığı epostalar için bir çok cep telefonu üreticisi çeşitli çözümler üretti ve bu çözümlere her geçen gün yenileri de eklenmekte. Ancak üreticiler kadar saldırganlar da her geçen gün gizli bilgileri öğrenmek için çeşitli yollara başvurarak mevcut çözümleri delmeye çalışmaktadırlar. Pek çok virüs üreterek, yaygınlaştırmaya ve bu sayede daha çok kişisel bilgi elde edinmeye çalışmaktadırlar.

Peki biz kişisel olarak neler yapabilir, nasıl korunabiliriz?

Öncelikle mobil güvenliği sağlamak için tıpkı bilgisayar kullanırken olduğu gibi, yapmamız gereken güvenmediğimiz websitelerinde sörf yapmamak, gelen emailin güvenilirliğine emin olmadan açmamak diyebiliriz. Ayrıca emin olmadığımız yabancı numaralardan gelen aramalara mümkün olduğunca cevap vermemek, eğer cevap vermek durumunda kalınırsa da kişisel herhangi bir bilgi paylaşılmaması ve uzun süreli konuşmamak gerekli. Aynı şekilde bilmediğimiz yerlerden gelen SMS’ler için de benzer şekilde yanıt vermemeli veya memsajda belirtilen numarayı aramamalıyız.

Cep telefonlarının en büyük özelliklerinden biri hayatı kolaylaştırmak olduğundan bir çok kullanıcı telefonunda gizli, kişisel bilgiler tuttuğu gibi e-posta adreslerine gelen parolalarını da saklamaktadır. Bu nedenle telefonlardaki bilgiler kişisel güvenlik nedeniyle de çok önem taşımaktadır. Bu yüzden kullandığınız cep telefonunun hem telefon açılırken simkart parolasını soracak, hem de açıldıktan sonra tuş kilidi şifresi soracak şekilde ayarlanarak kullanılması belki de alınacak en temel ve basit önlem olmalıdır. Koyacağınız parolanın içeriğini, detayını sadece kullanıcı bilirse herhangi bir saldırgan hiçbir şekilde telefonuna giriş yaparak bağlanamaz, bilgisayara bağladığında da yine aynı parola isteğiyle karşılacağından parolayı aşamaz. Elbette cep telefonunda güvenliği sağlamak yukarıda bahsedilenlerden ibaret olmamaktadır. Bir diğer korunma yöntemi de cep telefonları için kullanılacak antivirüs yazılımlarından faydalanmaktadır. Cep telefonları için varolan pek çok antivirüs tarama cihazı bulunmaktadır. Ancak birçoğu paralı olduğundan genelde kişiler yerine kurumlar tarafından tercih edilmektedir. Bu tarama cihazlarıyla telefonunuzu taratabilir, (varsa) virüsleri bulabilir ve telefonunuzu yeniden sağlıklı bir hale getirebilirsiniz ancak ya siz tarama yapmadan önce telefonunuza giren bir virüs bütün bilgilerinizi silerse? İşte bu gibi durumlara maruz kalmamak için telefonunuzu daima virüslere, spyware’lara karşı güncel tutmalı, yedeklemelerini bilgisayara yapmalı ve aynı zamanda sık sık kontrol etmelisiniz. Bu konunun uzmanlarına danışmakta, onlardan bilgi almakta, doğru yöntemlerle hareket etmekte de fayda var.

Son yıllarda yaygınlaşan akıllı telefonlar gerek güncellemeler, gerek yedekleme yapmak gibi durumlar için bilgisayarlarla birlikte kullanma gereksinimi doğurmuştur. Dolayısıyla bilgisayarınızda varolan bir virüs aslında cep telefonunuza da hafıza kartı yoluyla geçebilir. Bunu da engellemenin yolu bilgisayarınızı daima güncel tutmaktan, kullandığınız antivirüs programlarının güncelliğinden emin olmaktan ve zaman zaman yapacağınız taramalardan geçmektedir. Yılda ortalama satılan telefon sayısı 1,5 milyar civarında olduğundan akıllı telefonların sayısı da gün geçtikçe artmakta, talepler çoğalmakta, pazar payı da artmaktadır. Dolayısıyla insanların ihtiyaçları bir o kadar giderilmekte, hayatları kolaylaşmakta, interaktif bir şekilde iş hayatına entegre olması sağlanmaktadır. Ancak ya telefonunuzdan dolayı başınız ağrırsa? Yukarda bahsedilen konular kullanıcıların baş ağrılarını engelleme amaçlıdır.

Rauf DİLSİZ