Kimlik Hırsızlığı Korkutuyor!

kimlik hırsızlığı

Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan bir operasyonda, kimlik hırsızlığından dolayı 100’ün üzerinde tutuklama gerçekleştirildi.

Restaurant ve banka çalışanları, 13 milyon dolarlık dolandırıcılıkla suçlanıyor. İçinde banka memurlarının, perakende sektöründe çalışanların ve garsonların da bulunduğu 111 kişilik bir grup; kredi kartı yolsuzluğuyla bir buçuk yıldan az bir sürede 13 milyon dolar çaldı. Savcılara göre bu olay, tutuklamalarla birlikte Amerikan tarihinin en büyük kimlik ve kredi kartı hırsızlığıydı.

 

Queens hukuk bürosunun açıklamasına göre sanıkların çoğu tarafından; 5 yıldızlı otellerde konaklama, lüks arabalar ve özel jetler kiralama, onbinlerce dolar karşılığı elektronik eşya satın alımı ve buna benzer işlemler yapılmış.

Polis tarafından; birçok elektronik eşya, bilgisayar, ayakkabı, saat, kart okuyucusu,boş kredi kartı ve sahte kimlik gibi çeşitli şeylere el konulmuş.
Sanıklardan 6’sı geçen Ağustos ayında Long Island City’de bulunan Citigroup binasından 850 bin dolarlık bilgisayar ekipmanı çalmakla suçlanıyor. Savcılar bu hırsızlığın, eski bir çalışan ve güvenlik görevlisi yardımıyla gerçekleştiğini açıkladı.

Ülkemizde de kullanılmakta olan ve bizlere kolaylık sağlayan kredi kartı ödeme sistemleri beraberinde kredi kartı sahteciliği ve kimlik hırsızlığını getirmiştir.

•Genellikle posta yoluyla gönderilen kartları ele geçirme yöntemiyle yani bir başka deyişle kredi kartının müşteriye, posta ya da kargo yoluyla ulaştırılırken çalınarak kullanılması.

•Mağazalardan, restaurantlardan kredi kartları bilgilerinin kopyalanmasıyla; kredi kartı boyutundaki boş plastik plakalara gerçek kredi kartlarına ait numaraların basılması ve müşteri sanki alışveriş yapmış gibi, bu kart imprinter cihazından geçirilerek satış belgesinin düzenlenip sonra bu para bankadan tahsil edilmek suretiyle dolandırıcılık gerçekleştirilmesi.

•Sahte bir kredi kartı basılarak kartın arkasında bulunan manyetik şeride encoder (kodlayıcı) denilen bir cihazla, çalınan gerçek kredi kartı bilgilerinin aktarılması.

•Bir başka ve en tehlikeli olarak görünen yol ise; alışveriş yapan kişinin bilgisi dışında kartın encoder cihazından geçirilip kopyalanması ve alınan bu bilgilerin üretilen sahte bir kartın şeridine aktarılmasıdır. İşin asıl can sıkan tarafı, karttaki bilgiler gerçek olduğu için bu yöntem yolsuzluğun ispatlanmasını oldukça güçleştiriyor.

•Dolandırıcı tarafından, internette şirket ve kişilerin güvenlik şifrelerinin aşılması, kart numaraları ve özlük bilgilerinin çalınması ve bu bilgilerle sipariş verilmesi.

•Kredi kartı ile işlem yapılan ve üyesi olduğumuz bir platformdan gönderilmiş gibi görünen bir e-posta yollanılarak, kullanıcıların kredi kartı bilgilerinin doğrulanmasının istenmesi.

Yapılması Gerekenler?

Güvenli olmayan sitelerde kişisel bilgilerimizi girmemeye dikkat etmeliyiz. İnternet üzerinden kredi kartımızla alışveriş yaparken, alışveriş yaptığımız sitenin bilinen ve güvenli bir site olmasına özen göstermeliyiz. Sitelerin güvenlik poliçelerinin varlığını kontrol etmeliyiz ve gerekli görülmedikçe güvenilmeyen network(ağ)’lerde elektronik işlem yapmamalıyız. Bazı siteler gerçeğine çok benzer url adresleri ve dizaynlarıyla bizi yanıltabilirler dolayısıyla da kimlik ve kredi kartı bilgilerimizi rahatlıkla ele geçirebilirler. Bu gibi hususlarda yapacağımız ilk iş, sitenin güvenlik kilidine sahip olup olmamasına bakmaktır. Üyesi olduğumuz ve kredi kartımızı kullandığımız platformlardan gelen kredi kartı ve kimlik bilgileri güncelleme maillerini çok dikkatli kontrol edip, bir yanlışlık farkettiğimizde spam olarak işaretlememiz gerekmektedir.Kredi kartımızı işlem yapılmak üzere satıcıya verdiğimizde kart numaramızın not edilmediğinden ya da POS cihazı dışında bir cihazdan geçirilmediğinden emin olmalıyız.

Eğer sürekli internet üzerinden alışveriş yapıyorsak bu işlemler için düşük limitli bir kredi kartı tahsis etmemiz veya sanal kart kullanmamız,alışverişlerimizde interneti ara sıra kullanıyorsak sahip olduğumuz kredi kartlarından düşük limitli olanları tercih etmemiz gerekmektedir. Banka müracaatı sonrası kartımızı şahsen teslim alıp, geciken teslimatlarda da derhal bankamızla irtibata geçmeliyiz.

İnternet üzerinden yapılan alışverişlerimizde bilgisayar güvenliğimiz konusunda da önlemler almak ve bazı hususlara dikkat etmek önemlidir. Bilgisayarımızda bulunan;kullanıcı adı ve şifresi, kredi kartı veya buna benzer önemli bilgilerin çalınabilmesine olanak sağlayan virüs, trojen (Truva atı) gibi programcıklar vardır. Bu programcıklar yüzünden bilgisayarımızda bulunan tüm veriler görülebilir, değiştirilebilir veya silinebilir. Bunları engellemek için bilgisayarımızda firewall(güvenlik duvarı) ve güncel anti-virüs yazılımları kullanmamız ayrıca formlarda olan otomatik tanıma işaretçiği gerekli görülmediği sürece işaretlememiz gerekmektedir. Tüm bunlarla birlikte uygulanması gereken başka bir strateji ise nereden ve kimden geldiğini bilmediğimiz, güvenilir olmayan dosyaları bilgisayarımıza indirip çalıştırmamaktır.

Çok önemsemeyeceğimiz ufak meblalı bir alışverişimizde veya online işlemlerimizde bile bu hususların herbirine dikkat etmek gerekmektedir. Bu konuda yapılması gereken sistemlerin güvenliğini en üst seviyede tutup riski en az seviyeye indirmek ve kullanıcıların bilgi güvenliği farkındalığının arttırılması olmalıdır. Hepinize güvenli alışverişler ve kimlik hırsızlarından uzak günler dilerim.

Ataman KURAL

Referans:
http://news.techworld.com/security/3309623/over-100-arrested-in-massive-id-theft-bust/?olo=rss