Cobit5 Taslak Dokümanları Yayınlandı

ISACA, Haziran ayının kapanışında COBIT 5 duyurusunu gerçekleştirdi. Taslak yayını 27 Haziran 2011 tarihinde paylaşılan çerçeve (framework) dokümanı COBIT 5 içeriğini bizlere gösteriyor. 2012 yılının başlarında yayınlanması planlanan COBIT  5, 4.1 versiyonundan birçok farklılıklar içeriyor.

Kapsamı genişleyen yayın, içeriğine:
  • Val IT Framework: Yaratılan değeri yönetilmesi,
  • Risk IT Framework: Bilgi teknolojileri risklerinin yönetilmesi için çerçeve,
  • BMIS (Business Model for Information Security): Bilgi güvenliğinin yönetilmesi için iş bakış açısı,
  • ITAF (IT Assurance Framework): Bilgi teknolojilerinin ortaya koyduğu yararların güvence altına alınması
bakış açılarını ekliyor. Dolayısıyla yeni çerçeve,  4.1 versiyonundan daha kapsamlı olmasıyla beraber COBIT 5 uyumunu sağlayabilmek için de kapsamlı bir çalışmayı beraberinde getirecek.

İçerik ve kontrol hedeflerini aynen bulabileceğimiz COBIT 4.1, Val IT Framework ve Risk IT Framework’lerinden daha kapsamlı olan çalışma, best practice’ler üzerinde yapılan değişikliklerle beraber kendi içeriğinde de bu değişiklikleri gerçekleştirmiştir. Örneğin; ITIL V3 içeriğinde artık bir süreç olarak tanımlanmayan Hizmet Masası, COBIT 5 içerisinde de artık bir süreç olarak yer almıyor. Hizmet Masası süreci daha önce COBIT 4.1’deki Delivery & Support 8.1 kısmında yer alıyordu.
COBIT bazı değişiklikleri kendi içerisinde de tanımlamış. Eski versiyonun Plan & Organize 4.8 kısmında yer alan Risk, Security and Compliance ile ilgili kısım da kaldırılarak bu rolün detayları, yayınlanacak yeni versiyonda içeriğe alınmamıştır.
Bölüm içerikleri olarak da değişen COBIT 5 için bir geçiş süreci planlayacağını duyuran ISACA, şu an COBIT 4.1’in kullanımda olduğu bilgisini de iletiyor. Taslak dokümanında yer alan birçok değişiklik sebebiyle, şirketlerin COBIT 5 için şimdiden hazırlıklara başlamasının;  yeni yapıyı anlayarak, önümüzdeki sene planlanan COBIT 4.1’den COBIT 5’e geçişlerini kolaylaştıracağı görülüyor.