Sony‘de neler oluyor ?

Son dönemlerdeki en fazla prestij kaybına uğrayan şirketlerden biri hiç kuşku yok ki Sony.

Peki Sony‘de neler oluyor?

Her şey ilk olarak 20 Nisan 2011’den itibaren Sony’nin eğlence sektöründeki oyun konsolu Playstation kullanıcıları tarafından çevirimçi olarak oyun oynadıkları hizmeti Sony Playstation Network ‘un hizmet dışı kalmasıyla başladı. Sony’den gelen ilk itiraf ise PlayStation Network ve Qriocity hizmetinin bir ‘dış saldırı’ sonucunda hizmetin güvenli ve düzgün çalışmasını doğrulamak amacıyla kapatıldığı olmuştu. Ancak daha sonraları yapılan ‘dış saldırı’ ‘nın açıklanandan çok daha büyük boyutlarda olduğu Sony yöneticileri tarafından yapılan açıklamalar ile ortaya çıktı.
İlk açıklanan rakamlarda Sony’ nin 75 milyonu aşkın sayıda müşterisinin kişisel bilgilerinin çalınmış olabileceği yönündeydi. Ancak daha sonra Sony Online Entertainment (SOE) sunucularındaki müşteri bilgilerinin de çalınmış olabileceğine dair bulgulara ulaşıldı. Bu durumda yaklaşık olarak 100 milyon civarında Sony müşterisinin kişisel bilgiler çalınmış olabilirdi. Çalınmış olabilirdi çünkü yapılan açıklamalara bakılırsa Sony bile tam olarak neler yapıldığının hangi bilgilere ulaşıldığının yada hangi bilgilerin ele geçirildiğinin farkında değildi. İşte Sony gibi bir dünya devi teknoloji firmasında böylece felaket silsileleri ortaya çıkmaya başlamıştı.

Ancak Sony’ye yönelik saldırılar pek durulacak gibi de görünmüyor. Sony’ nin müzik kolu BGM‘nin Yunanistan Şubesini hackleyen hacker’ların sisteme kayıtlı 8385 kişinin bilgilerini çaldığı ortaya çıktı. Zira hack’lenmenin ardından site dosyalarına bakan yetkililer, dosyalarda bazı satırlardaki bilgilerin silinmiş olduğunu tespit etti. Son olarak ise Sony Ericcsson‘un Kanada’daki çevrimiçi satış sitesi de hacklenen Sony hizmetleri kervanına katıldı. Yöneticiler tarafından yapılan açıklamalarda 2.000 civarında müşterilerinin bilgilerinin çalındığını ancak kredi kartı bilgileri gibi önemli verilerin güvende olduğunu belirttiler.

Gelinen noktayı düşünürsek artık Sony’nin kamuoyunu müşteri verilerinin güvende olduğuna ikna etmeleri zor görünüyor. Kendilerini ne kadar tamamen güvenli bir sitenin yapılması imkansız gibi haklı bir söylemle savunmaya çalışsalar da arka arkaya gelen olaylar nedeniyle teknoloji devinin güvenilirliği bir hayli sarsılmış gibi gözüküyor.
Sony firmasının zararının sene sonunda milyar dolarlar civarına ulaşması bekleniyor. Tabi ki yaşanılan imaj kaybının değerinin çok daha fazla olduğunu söyleyebiliriz.

Sony yöneticilerinin tamamen güvenli bir site yada sistem yapılmasının imkansız olduğu yönündeki söylemleri doğru olsa da güvenlik açıklarının kontrolleri için her zaman üçüncü bir göze başvurarak ve bir sistem tasarlamaya başladığımız andan itibaren güvenlik öğesinin temel öğe olarak tüm aşamalarda göz önünde bulundurulması ile kurumsal sistemlere saldırmak isteyen kötü niyetli insanların işlerini çok daha fazla zorlaştırabiliriz.