İnternette Güvenli Alışveriş Nasıl Yapılır ?

Güvenli Alışveriş Nasıl Yapılır ?

Bilindiği üzere günümüz dünyasında alışverişlerin büyük bir kısmı internet üzerinden yapılmaktadır. Peki yaptığımız ya da yapılan bu alışveriş işlemleri güvenli şekilde yapılıyor mu ?

Her ziyaret ettiğimiz site güvenli şekilde sadece alışveriş için mi çalışıyor yoksa kötü niyetleri için sizi kullanıyor mu?Güvenli şekilde internette alışveriş yapmak için alınması gereken önerileri aşağıda bulabilirsiniz.

Tanınmış Siteler Önceliğiniz Olsun

Yapılması gerekenlerden ilki tanınmış sitelerden üzerinden alışveriş yapmaktır. Arama motoru yardımı ile alışveriş sitesi aramak yerine güvenilir, adı duyulmuş  sitelerin tercih edilmesi önerilir. İsimleri orijinal hallerinden farklı olarak oluşturulmuş internet sitelerine dikkat edilmesi gerekmektedir.

Örneğin ebay.com yerine ebay.net ya da ebayy.com gibi siteler, dikkatli incelenmediği zaman herkesi rahatlıkla aldatabilir. Tanımadığınız siteler hakkında tanımadığınız kullanıcı yorumları yerine tanıdığınız insanların fikrini almayı tercih etmelisiniz. Kötü niyetli kişiler sahte sitelerin tercih edilmesi için sahte kullanıcılar oluşturarak site için güzel yorumlarda bulunabilir.

SSL Desteği Olan Siteleri Tercih Edin

SSL desteği olmayan alışveriş siteleri üzerinden alışveriş yapılmamalıdır. SSL, kullanıcı ile sunucu arasındaki verilerin şifrelenerek aktarılmasını sağlayan bir sistemdir. Bunu adres çubuğu kısmındaki “http” ya da “https” yazan kısımdan kontrol edebilirsiniz.

Gereğinden Fazla İstenilen Bilgilere Dikkat Edin

Alışveriş yaptığınız internet sitesine gerektiğinden fazla bilgi verilmemelidir. Normal bir alışveriş sitesi sizden herhangi bir koşulda çok özel bilgilerinizi istemez. Eğer içinde bulunduğunuz sitede bu ve buna benzer isteklerde bulunuluyor ise siteyi tekrar gözden geçirmekte fayda vardır.

Ne Ödediğinize Dikkat Edin

Bir satın alma işlemi gerçekleştirdikten sonra satın alma tarihi, makbuz(fatura) numarası ve siparişin ayrıntıları bir yere not edilmelidir. Size gelen fatura ile internette onayladığınız miktarın aynı olmasına dikkat etmelisiniz. Bunların yanında ödeme gerçekleştirdiğiniz tarafın ve tarihin de sizin onayladığınız işlemler olduğundan emin olmalısınız.

Önleminizi Alın

Tüm bu işlemleri gerçekleştirdiğiniz bilgisayarın işletim sisteminin lisanslı olmasını ve güncellemelerinin yüklenmiş olarak kullanmayı tercih etmelisiniz. Tarayıcınızın güncel olması ve bilgisayarınızda bir anti-virüs programının da çalışıyor ve güncel olması çok önemlidir.

Ortak kullanıma açık bilgisayarlarda alışveriş yapmayı tercih etmeyiniz.

Sanal Kart Kullanmaya Çalışın

Alışveriş yaparken kredi ya da banka kartınız yerine sanal kart kullanarak alışverişinizi güvenli hale getirebilirsiniz. Sanal kartları bankanız yardımıyla kolayca oluşturabilirsiniz. Sanal kartlar sıfır limit ile birlikte gelmektedir. Alışveriş yapmak istediğiniz kadar tutarda limi yaratabilir, dilerseniz içinde kalan limiti geri alabilir ve işlem bittikten sonra kartı silebilirsiniz.

Alışveriş yapmış olduğunuz siteye kişisel kart bilgileriniz yerine bu sanal kart bilgilerini vermiş olursunuz. Bankalara sanal kart için ekstra herhangi bir ödeme yapmanıza gerek yoktur, diğer kartlarınız gibi indirimlerden ve taksit seçeneklerinden de yararlanabilirsiniz.

Özetlemek gerekirse büyük ya da küçük her türlü alışveriş işleminde nereden ne şekilde ne aldığımıza son derece dikkat etmeli ve karşımızda kötü niyetli kişiler olabileceğini unutmamalısınız. Fiyatı daha ucuz ya da daha güzel imkanlar sunuyor diye bilinmeyen siteler tercih etmek yerine içinize sinen ve güvendiğiniz yerleri tercih ediniz.